Her vil jeg fortløpende legge til innsjøer i alfabetisk rekkefølge. Jeg fisker ikke så jeg kan ikke si noe om forholdene ved de forskjellige innsjøene desverre. Jeg kjøpte inn utstyr for dydemåling men hadde mye problemer med utstyret så ble kun 5-6 vann jeg gjorde dette i. Privat har jeg ett veldig flott kart med alle innsjøer markert men kan ikke publisere dette da det er mye privat info her som ikke egner seg på trykk, ikke vet jeg heller hvordan dette kan publiseres her, kanskje i fremtiden!
Hvorfor så små bilder tenker du kanskje, vel det er standard størrelsen i web creatoren jeg bruker og jeg er lat og orker ikke justere hvert enkelt bilde :-)
Hvis du ser (ON) etter ett innsjø navn betyr det at jeg ikke har funnet navn i noen kart jeg har klart å oppdrive, dermed har jeg funnet opp ett navn basert på nærliggende områder. ON = Oppdiktet Navn.
Allumtjerna
Ett flott vann med bålplass som er relativt lett å komme til, men det er ikke noe parkering i nærheten jeg kjenner til så det blir ett godt stykke å gå på grusvei. En god del rovfugl, ender, svaler og gjess observert. 69 moh.
Anundsjø
Ett fint og klart vann med god sikt, ikke mørkt som de fleste ferskvann er. Det går grusvei helt frem til vannet (bomvei) med parkering ved Skjærsjøen. Med sine 119 dekar er Anundsjø det 14 største ferskvann i Larvik. Jeg har ikke observert mye dyr/fugler her men har tatt en del macrobilder av innsekter. 113 moh.
Askedalstjønn (ON)
Ett veldig lite tjønn i enden av grusveien som går forbi "Store Surte". Har ikke tilbragt mye tid her så usikker hva av liv som holder til i umiddelbar nærhet.
Asketjørnet
Ett veldig lite tjønn i Brunlanes. Har ikke tilbragt mye tid her så usikker hva av liv som holder til i umiddelbar nærhet. Tørker så å si helt ut til tider men i regnfulle perioder vokser det sammen med myra rett sør for vannet. Sydligste vann i Larvik. 60 moh (ca).
Austein Langevann
Ett flott lite vann i ett populært turterreng men fremdeles usjenert og stille. Mye skogsdrift har dog ødelagt helhetsintrykket noe i 2022, spesielt kan stien inn hit være gjørmete. Foruten mygg har jeg ikke observert så mye her, kun stokkender og småfugl. 85 moh.
Asmyrvann
Litt usikker på dette navnet da jeg ikke har funnet dette stemplet inn direkte i kart, men setra som ligger like ved heter det samme (Asmyrsetra) så jeg lar det gå. Vannet ligger langt i nord og nesten på grensen inn til Hvittingfoss. For å komme hit parkerte jeg bilen i Herland og gikk grusvei forbi Torestua og inn i Viken for så en lang sløyfe før inn i Larvik kommune igjen og en del bushing ned til vannet. Veldig gjengrodd når jeg gikk her og uten drone fikk jeg nesten ikke sett vannet! Det ble en relativt lang gåtur på 2,2 mil t/r hit, det meste på grusvei. Det går sikkert an å gå kortere vei fra Hvittingfoss siden. 337 moh.
Bakkanetjønn
Ett flott lite vann i nærheten av Larvik. Populære turstier over alt langs vannet. Ett par fine plasser å raste ved vannet er det også, det ene med grillhytte. Jeg kommer aldri glemme den gangen jeg var her på høsten, vindstille men veldig tåkete og kun meg, plutselig ett veldig brak, så ett til, to svære grantrær deiset i bakken rett bortenfor der jeg sto! Til tider mye småfugl og duer her, har også sett Spurvugle her. 161 moh.
Barlindtjern
Ett flott og veldig rolig område på grensen mot Sandefjord kommune. Jeg har aldri møtt andre mennesker her langs vannet men det ligger en stor flott grillhytte litt opp i skogkanten som heter "Barlinhuka" så det kan not til tider være litt folksomt her. Det er ett par greie plasser langs vannet hvor en kan sette seg ned og slappe litt av fra hverdagens mas og kjas. Jeg er fasinert av øyestikkere og her kan man oppleve noen av disse flotte skapningene. 241 moh.
Bergavannet
Rett ved fylkesvei 32 og Vindfjell-tunet ligger Bergavannet med sin lille sivøy. Jeg har ikke tilbragt mye tid her så jeg har ikke så mye å si om dette vannet. 285 moh
Bikkjetjønna
Fine stier og fint område. Usikker hva den lille flytebrygga er til eller hvorfor den er her, er det kanskje noen som bader her? Mye dyrespor på vinterstid men har ikke vært her så lenge at jeg har observert noe. 138 moh.
Bikkjevann
Ikke langt fra blåmerket sti opp til Ruketuten. Fint område og vann men har ikke tilbrakt mye tid her. 539 moh.
Bjerketjønna
For å komme hit er det lettest å parkere ved Bjerke og gå opp grusveien mot Lauesetra, før du har gått halve denne turen kan du ta avstikkeren til Bjerketjønna. Det er mange som går til Lauesetra fra Bjerke parkering men det er ikke ofte noen tar turen nedom dette vannet, i alle fall ikke mens jeg har vert her :-) Høyspent rett over vannet ødelegger noe av idyllen. Småfugler, musvåk og frosker. 95 moh.
Bjortjønn
Ikke så langt fra Vindfjell tunet ligger dette vannet. Brygge med benk og badetrapp her. Selv om jeg ikke møtte noen følte jeg meg ikke velkommen, vet ikke hvorfor, kanskje bare en følelse.. 272 moh.
Blokkvann
I nærheten av Oppsalfjellet i gamle Lardal kommune. 519 moh.
Bjørdammen
Larviks minste navngitte vann? Ikke engang nok til å slukke tørsten til en kamel. Ingen stier ned til "vannet" som jeg kjenner til men det er fine stier i nærheten. Parker ved barkefyllinga ved E 18 (ikke på E 18 da det er dumt) og gå mot Vardeberget, men husk, det er lett og overse denne pytten. 98 moh.
Bjørneklovtjønn
Ikke langt fra E18 ligger dette relativt bortgjemte vannet. Jeg har kun vært her to ganger, den første gangen bushet jeg gjennom skog og kratt fra vannets vestside, kom da frem til en fjellknaus med utsikt over vannet. Den andre gangen parkerte jeg ved og gikk under E18, ikke mye brukt sti men den går helt frem og følger en del av vannet og nordover til Solumdammen. 100 moh.
Bjørnøytjønn (ON)
Jeg har ikke funnet navn på noen kart for dette vannet som ligger på Bjørnøya i Farris så jeg kaller det Bjørnøytjønn. Jeg har vært her to ganger men ikke tilbragt så mye tid her. Begge gangene har jeg padlet kajakk fra Kjose traktene til Bjørnøya. Øyestikkere og elg har jeg sett her. 23 moh.
Breivann
Breivann er ett av tre sammenhengende vann etter at Langevann ble demmet opp i 1920 (Svartvann er det tredje vannet). Mye hytter omkring Braivann. Bomveg inn hit med stor parkering ved vannet. Sikkert fint å padle her men jeg har ikke gjort det ennå. Man kan gå rundt vannet, det er fine grusveier rundt store deler men stier i nord langs Langevann. Fine bademuligheter. 394 moh.
Brenneriet (ON)
Bygget ved siden av dammen heter Brenneriet (dette er borte nå) men dammen har ingen navn på noe kart jeg kan finne. Spennende navn men usikker på historien her, vet du noe så ta gjerne kontakt! Mest sannsynlig menneseskapt dam for vanning av åker. Ca 50moh.
Buadammen
Buadammen har vært brukt til isproduksjon fra 1830-1840 og foregikk til langt utpå 1900 tallet men usikker eksakt hvor lenge dette foregikk. Isen ble skåret ut på Buadammen og sendt ned gjennom en renne til ishuset ved Vrangsund, herifra ble det skipet ut. Ved snøfall måtte dette måkes vekk, dette var hardt og kostbart arbeid. I 1893 er det rapportert at en gangs snømåking kostet 40Kr, dette tilsvarte omkring 20 dagslønner for en arbeider. I 1920-åra prøvde man å mekanisere dette ved å frakte inn en T-Ford, det gikk ikke bra da bilen var for lett og klarte ikke oppgaven. Denne bilen ligger nå på bunnen av dammen! 21moh.
Buferdmyrvann (ON)
Jeg har ikke funnet noe navn på dette vannet så da gikk jeg for navnet til nærliggende myr. 650m øst for Kopa i gamle Lardal kommune finner du dette vannet. 461 moh.
Burtjern
Rett ved Presteseter ligger dette koslige vannet. DNT Presteseter er en ubetjent turisthytte i gamle Lardal kommune. Hytta drives av Larvik og Omegns Turistforening (del av Den Norske Turistforening). Mye tømmerhogst i området har ødelagt en del men mye flotte turstier i området. 440 moh.
Bråkalltjern
Ett par hundre meter nord for Svartangen ligger dette vannet jeg kun har gått forbi ett par ganger uten å oppholde meg her i serlig grad. Nordre Svartangvei følger vannets østlige side (grus, bomvei). 290 moh.
Brånatjern
Rett nord for Buferdmyrvann og øst for Kopa ligger dette relativt utilgjengelige vannet. Det er ikke så langt fra nærmeste grusveg (bomveg) men det er veldig myrete terreng. 449 moh.
Brånatjønn
5-600 meter sør, vest og nord for vannet ligger Svartangen, på østsiden går Nordre Svartangvei ett lite stykke bortenfor (grus, bomvei). 311 moh.
Bråtamyra
Hvis man av en eller annen grunn har lyst til å besøke Bråtamyra er det enklest å parkere ved Bjerke eller Gjønnesvannet. Begge disse plassene har fine parkeringsmuligheter med flotte stier som går mer eller mindre til dette vannet, men ikke helt ned så en del bushing må til. For å understreke hvor flott det er her er det lagt kraftlinjer direkte over vannet :-).
Bølevannet
Bølevannet er omtrent splittet på langs med ca 40% tilhørende Larvik mens resten er i Sandefjord. Vannet er i overkant 600 meter langt men kun ca 40 meter på det breieste. På Sandefjord siden av vannet går Dalsroaveien mellom Hvarnes i Larvik og Nes i Sandefjord. 231 moh.
Bøvannet
Ett flott og fredelig vann med til tider mye fugleliv og vak. Noe av vannet ligger i Siljan kommune. Ikke så langt unna vannet ligger koslige Bøsetra. 153 moh.
Bålsrødvannet
Som nærliggende Buadammen har også Bålsrødvannet vært brukt til isproduksjon. Informasjonen nedenfor er for det meste hentet fra skilter langs stien frem til vannet. Det var tre ishus her. Isretten kom i 1855, og oppbygning av isrenne og ishus med dampmotor ble bygd for å dra isen opp fra vannet. Mest sannsynlig ble isblokka gitt fart med haker til den sklei av seg selv nedover mot endestasjonen ved Virika. Det var avstikker fra isrenna to steder så når ishus nr.3 ved endestasjonen ble fyllt opp ble Ishus nr. 2 brukt, dette lå ved Ødegårdsbukta. Når også dette ishuset var fylt opp av isblokker ble ishus nr.1 i Hallen (nærmest Bålsrødvannet) brukt. Rekkefølgen kan ha vært annerledes. Isen fra Bålsrødvannet ble lagt ned rundt 1908. Rundt Mørjefjorden jobbet det rundt 400 ansatte på isarbeid. Noen brøytet vekk snø, noen skar is til blokker, noen passet isrenna, noen firte isblokkene ned i ishusene, noen dro blokkene på plass og stablet dem i ishusene mens andre losset ombord i skuter/skip. Dampmaskin ble brukt for å dra de tunge isblokkene opp den bratte bakken fra Bålsrødvannet. Vannet ligger 9,5 moh.
Copyright © Med enerett